Poporodní bonding: Proč 2 láskyplné hodiny vytvoří vztah na celý život?

Poporodní bonding: Proč 2 láskyplné hodiny vytvoří vztah na celý život?
O čem článek je?

Víte, co je to poporodní bonding? Zjistěte, proč je dobré ho praktikovat a jak navázat vztah s miminkem hned po narození.

Co se dozvíte?
  • Co je to poporodní bonding a jak probíhá?

  • Co byste měli během bondingu s miminkem dělat?

  • V jakém prostředí by měl bonding probíhat?

  • Kdy není bonding vhodný?

  • Jaké přínosy má bonding pro vás a vaše miminko?

Pojem bonding se z angličtiny překládá jako připoutání. Jedná se o rané vytváření vztahu mezi matkou a novorozencem, kdy se mezi nimi budují základní emoční vazby. První chvíle po porodu a první seznámení má velký význam pro pozdější vývoj dítěte.

Bonding se začal dostávat do povědomí v 70. letech 20. století a postupem času se začal více rozšiřovat po celém světě. Dnes je téměř standardem ve všech českých porodnicích. Není se čemu divit. Bonding přináší pro maminku i miminko samá pozitiva.

Jak ideální bonding probíhá?

  • Ihned po porodu vám miminko přiloží na holý hrudník. Novorozence jen jemně osuší a položí tak, aby mezi vámi a miminkem mohl probíhat oční kontakt.
  • Děťátku nasadí čepičku a přikryjí ho ručníkem či dekou. Nejlépe červené barvy, která simuluje přirozené prostředí v děloze, které je miminku dobře známé.
💡 Tip pro vás: Zjistěte si, zda vaše porodnice poskytuje červené ručníky či deky. Pokud ne, vezměte si vlastní. Dokonce existují i speciální deky/ručníky určené přímo na bonding. Tyto ručníky a deky zmiňujeme i v našem seznamu věcí do porodnice.
  • Mezitím se nechá dotepat pupečník, poté je přerušen a podvázán. Je-li přítomen partner, může pupeční šňůru přerušit on a díky tomu získat jedinečný zážitek do konce života.
  • Novorozenecká sestřička nasadí děťátku čidlo, které monitoruje dech miminka, a nasadí mu na ručku štítek se jménem pro jasnou identifikaci.
  • Poté by měl probíhat nerušený a nepřetržitý kontakt vás s miminkem, a to zhruba 2 hodiny. Miminko se často už během bondingu pokouší o přisátí k prsu. I tatínek může být s vámi přítomen a dotýkat se miminka. V případě, že vám to zdravotní stav nedovolí, může se celé této role ujmout přímo tatínek.
  • Po 2 hodinách končí bonding, po kterém miminko převezme novorozenecká sestra. Můžete si vybrat, jestli chcete nechat miminko koupat nebo mu necháte vstřebat mázek, který přirozeně chrání a zvláčňuje pokožku. Následně proběhne klasické poporodní ošetření novorozence, jako je vážení, označení miminka, nasazení plenky, oblékání apod. U koupání a ošetření novorozence může být přítomen i tatínek.
  • Mezitím poprvé po porodu vstanete a opláchnete se ve sprše. Poté se spolu s miminkem přesunete na oddělení šestinedělí, kde probíhá tzv. rooming in.

4 tipy, co můžete během bondingu s miminkem dělat jak v porodnici, tak doma

  • Pravidelně se s miminkem mazletehlaďte ho. Využívejte jemné pohyby, aby miminko cítilo lásku a bezpečí.
  • Na miminko mluvte a zpívejte. Používejte vlídné tóny, které budou miminku příjemné a uklidní ho. Vyprávějte příběhy, popisujte, co právě děláte, zpívejte mu ukolébavky apod. Díky tomu pozná a zapamatuje si váš hlas a dáte mu dobrý základ pro rozvoj řeči v pozdějším stádiu vývoje.
  • Udržujte s děťátkem oční kontakt, když na něj mluvíte nebo mu zpíváte. Dokáže si vytvořit spojení mezi slovy a emocemi.
  • Reagujte na jeho pláč. Pro miminko je pláč základem komunikace. Reagujte na jeho potřeby, i když není vždy snadné rozpoznat, co jej zrovna trápí (jestli je hladové, je mu teplo apod.). Tím, že na něj budete reagovat, se u něj dostaví pocit, že tu pro něj jste a bude se cítit v bezpečí.

Rooming in

Pojem rooming in [rúmink in] je dnes již samozřejmostí a porodnice se v něm snaží maminky podporovat. Jedná se v podstatě o pokračování účelu bondingu, jehož cílem je, aby dítě s vámi bylo v nepřetržitém kontaktu i na pokoji šestinedělí. Miminko je neustále s vámi a vy tak můžete reagovat na jeho potřeby a seznamovat se s ním. Dříve by vám miminko dovezli jen v určitých intervalech na kojení. Tento přístup je již zastaralý a nepodporuje se.

Částečný rooming in

Tento pojem znamená, že je miminko přes den s vámi na pokoji, ale na noc ho předáte novorozeneckým sestřičkám. Ty vám ho jen vozí během noci v určitých intervalech na kojení. Některé maminky volí tuto variantu, jestliže jsou po porodu vyčerpané a chtějí si více odpočinout.

Personál v porodnici by měl respektovat, jak často chcete s miminkem být.

Faktem je, že pro utváření vztahu mezi matkou a miminkem jsou stěžejní první chvíle a dny po porodu. Ale může se stát, že váš zdravotní stav prostě nedovolí, abyste novorozenci věnovala 100% péči a pozornost. V těchto momentech je dobré nechat si od personálu pomoci a věnovat hlavní pozornost tomu, abyste byla co nejdříve schopna se o miminko starat vy sama a vytvářet s ním vztah.

Jak vypadá ideální prostředí pro bonding?

Většina porodnic se snaží zajistit pro bonding vhodné prostředí. Ne vždy jsou podmínky zcela ideální a nebo k němu nemusí vůbec dojít. Musí vám to dovolit zdravotní stav vás i vašeho miminka.

Situace, kdy na bonding není prostor

  • Má-li dítě špatné srdeční ozvy (např. má omotaný pupečník kolem krku).
  • Při vykonání akutního císařského řezu.
  • Při porodu kleštěmi či vakuumextraktorem.
  • Při zhoršené poporodní adaptaci novorozence apod.

Jestliže je možné, aby bonding proběhl, tak je důležité, aby tomu bylo přizpůsobeno prostředí na porodním sále. Stěžejní je klid a ticho. S tím souvisí i intimita, která zaručí kvalitní propojení mezi maminkou, miminkem, popřípadě tatínkem. V místnosti by nemělo být ostré světlo, které by rušilo jedinečnou atmosféru.

Dalším důležitým krokem je i pozdržení rutinních postupů ze strany zdravotníků. Miminko není třeba ihned odnášet a provádět měření, vážení apod. To vše počká. Novorozenecká sestra jen děťátko jemně osuší, přikryje ručníkem/dekou a nasadí mu čepičku, štítek se jménem a čidlo, které měří jeho saturaci kyslíkem.

Jaký přínos má bonding pro vás?

  • Můžete si vytvořit lepší vztahu k miminku.
  • Vůči miminku vyvíjíte interakci (mazlení, úsměv, mluvení k děťátku apod.).
  • Sníží se riziko vašeho poporodního krvácení.
  • Urychlí nástup laktace.

Proč je bondingu přínosný pro miminko?

  • Lépe se přizpůsobí vnějším podmínkám.
  • Je klidnější a méně pláče.
  • Zvyšuje šanci na přisátí k prsu.
  • Navozuje pocit bezpečí.

Bonding po císařském řezu?

Pokud u vás dojde na porod císařským řezem, je zde stále možnost bonding provést. Týká se to však pouze plánovaného císařského řezu. Při akutním císařském řezu k bondingu zpravidla nedochází.

Vše záleží také na domluvě s operačním týmem. Bonding po císařském řezu není dnes žádnou výjimkou. Podmínkou je, aby zdravotní stav vás i miminka byl dobrý. Je nutné, aby vám provedli pouze spinální anestezii, což znamená, že nejste celkově uspaná a během operace jste při vědomí, pouze necítíte bolest.

Miminko po vyjmutí z dělohy osuší, zabalí do ručníku nebo deky a přiloží ho k vašemu obličeji (popřípadě na nahou hruď). Cítí tak okamžitě vaši vůni. Po celu dobu je přítomna novorozenecká sestra, která na vše dohlíží.

Velmi oblíbenou možností je také zapojení tatínka, který může plnohodnotně „bondovat“ místo maminky, když to není možné. Tatínek může být přítomen přímo na operačním sále nebo mu dítě po narození přinesou lékaři k němu.

Po císařském řezu se miminko přiloží alespoň k hlavě.

Bonding u předčasně narozených dětí. Je možný?

Jelikož jsou nedonošená miminka velmi křehká a zpravidla mívají zhoršenou poporodní adaptaci, je v této situaci na prvním místě okamžitá a specializovaná péče. Bezprostřední bonding tudíž nebývá možný.

Nicméně porodnice se snaží ihned po stabilizaci zdravotního stavu miminka zapojit maminku (popř. tatínka) do procesu poznávání a starání se o miminko. Jestliže je novorozenec v inkubátoru, rodiče se s ním i přesto mohou vidět, mluvit na něj, hladit jej, krmit, přebalovat a také „klokánkovat“. Tento pojem znamená, že si miminko přiložíte přímo na tělo kůží na kůži. Je to přínosný proces a děťátko se díky tomu cítí více v bezpečí. Cítí svoji matku a slyší tlukot jejího srdce. Ukázalo se, že klokánkované děti rychleji přibírají na váze, méně pláčou, mají lepší saturaci kyslíkem a jsou odolnější vůči infekcím než děti, které pobývaly jen v inkubátorech. Pro maminky nebývá tohle období snadné a díky tomu, že mohou mít kontakt se svým nedonošeným miminkem, se cítí lépe, snadněji u nich nastupuje laktace a prohlubují si své mateřské instinkty.

První společné a ničím nerušené chvíle s miminkem

Budou-li podmínky po porodu jak z vaší strany i ze strany miminka příznivé, užijte si bonding naplno. Kochejte se, mazlete se a nasávejte jedinečnou atmosféru prvního seznámení. Dlouhé telefonáty rodině ohledně oznámení narození miminka nechte chvíli stranou a nenechte si tento moment ničím vyrušit. Jen vy, vaše miminko a partner.

Zároveň si nevyčítejte, kdyby se náhodou nepodařilo bonding ihned po porodu z jakéhokoliv důvodu uskutečnit. Komunikujte s personálem porodnice a sdělte jim své pocity a přání. Ve chvíli, kdy vám zdravotní stav nedovolí užít si poporodní bonding naplno, zkuste zapojit partnera, aby se alespoň on mohl s miminkem bezprostředně seznámit.

Jak by měl bonding pokračovat doma?

Je důležité, abyste vztah s vaším miminkem rozvíjela i po příchodu z porodnice. Miminko se díky tomu cítí bezpečně a má možnost díky vzájemné interakci rozvíjet svůj mozek.

💡 Tip pro vás: Miminko si může během vývoje vytvořit bližší vztah s více osobami. Nejvíce ve styku je s matkou a otcem, popřípadě sourozenci. Zapojte postupně i prarodiče a širší rodinu. Děťátko díky tomu získá další vlivy na svůj vývoj a naučí se důvěřovat ostatním. Nebojte se postupem času nechávat ho pohlídat od prarodičů apod. Vy si alespoň můžete s partnerem užít chvíle o samotě a miminku to rozšíří obzory v rámci utváření vztahů.

Když spojení mezi vámi a miminkem není okamžité…

Je úplně v pořádku, jestliže k miminku necítíte okamžitou náklonnost a lásku. Někdy trvá dny, týdny i měsíce si vztah utvořit a porozumět potřebám vašeho miminka. Nesrovnávejte se s ostatními maminkami. Dejte si na utváření vztahu s miminkem čas a netlačte na sebe. Postupně s ním vyvíjejte interakce, mluvte na něj, zpívejte mu, mazlete se s ním a objevujte, co mu dělá a nedělá dobře. Jestliže vám utváření vztahu mezi vámi a děťátkem dělá potíže a cítíte, že potřebujete pomoc, řekněte si o ni. Není nic špatného na tom požádat o radu psychologa či jiného odborníka.

Připoj se k více než 16 000+ čtenářkám

Zadej svůj e-mail a buď první, kdo si přečte naše články. Přímo do schránky ti pošleme aktuální článek. Píšeme pouze hodnotný obsah plný rad, tipů, informací nebo příběhů. 👇

❤️ Seznam věcí

Co do porodnice

Kompletní seznam věcí, které si sbalit s sebou do porodnice. Výbava více než 130+ položek a vychytávek, co si zabalit do tašky do porodnice nejen pro miminko.

💡 TIP: Už jste vyzkoušela naši 📆 těhotenskou kalkulačku pro výpočet termínu porodu?

Doporučujeme tyto články:

Nebo si prohlédněte všechny na blogu.