Jak připravit porodní cesty?

Jak připravit porodní cesty?
O čem článek je?

Připravte se na porod. Vyzkoušejte tyto rady, které zvýší šance na hladký průběh porodu bez poranění.

Co se dozvíte?
  • Co jíst před blížícím se porodem.

  • Proč byste se měla v těhotenství hýbat.

  • K čemu vám může být předporodní kurz.

  • Jak fyzicky připravit pochvu k porodu.

  • Jak na vaginální napářku.

Každá žena by si přála krásný a rychlý porod. Faktorů, které ovlivňují průběh porodu, je hned několik. Jde o nepředvídatelný sled událostí a i přes vaši snahu a přípravu nemusí vše dopadnout podle vašich představ. Na druhou stranu není dobré přípravu podcenit a je prospěšné udělat vše, co je ve vašich silách, abyste správně připravila porodní cesty a své tělo jak po stránce psychické, tak fyzické.

U všech následujících rad a tipů vám nikdo nezaručí, že konkrétně na vás budou fungovat. Ale jejich pozitivní účinky byly několikrát prokázány. Myslete na to, že každé tělo je jedinečné a reaguje jinak. Za zkoušku určitě nic nedáte. Minimálně vaší psychice to ulehčí a budete mít pocit, že jste pro hladší průběh porodu udělala maximum.

Co jíst před porodem?

Datle

Datle v těhotenství

Tuto sladkou pochoutku se doporučuje pojídat od 34. týdne těhotenství, a to minimálně 6 kousků denně. Datle jsou bohaté na minerály, vlákninu a vitamíny. Mezi jejich pozitivní účinky patří:

  • Ulehčení vyprazdňování při zácpě,
  • snížení krevního tlaku,
  • zkrácení první doby porodní,
  • snížení potřeby podání umělého oxytocinu během porodu (syntetický oxytocin se podává na zesílení porodních kontrakcí),
  • změkčení porodních cest.

Tím vším mohou datle pomoci ke snazšímu porodu nebo mohou také pomoct snížit riziko poporodního krvácení.

Pro některé ženy jsou samotné datle příliš sladké. Jestliže je pro vás jejich sladká chuť příliš náročná na pozření, doporučuji je zakomponovat například do ovesné kaše, smoothies, datlových kuliček apod.

💡 Tip: Datle využijete i v porodnici, proto zvažte jejich přibalení do své tašky do porodnice. Během porodu vám mohou být skvělým zdrojem rychlé energie.

Čaj z maliníku

Čaj z maliníku v těhotenství.jpg Vaginální napářka v těhotenství.jpg

Listy z maliníku připravují svaly v děloze. Usnadňují průběh porodu a mohou pomoct snížit bolest. Navíc mají i příznivý účinek na činnost střev, která jsou vedle dělohy. Samotná střeva pak pomáhají stimulovat a aktivovat děložní svaly.

🤔 Zajímavost: I proto se před porodem dělá ženám klystýr. Nejenže se střeva vyprázdní, ale teplá voda a pohyb střev pomáhají stimulovat děložní svaly.

Maliníkový čaj se doporučuje pít od 34. týdně těhotenství, a to 3–4 hrnky denně. Jeho konzumace se dříve nedoporučuje, protože by mohl vyvolat předčasný porod.

Lněné semínko

Lněné semínko v těhotenství

Lněné semínko obsahuje velké množství vlákniny, omega 3 mastných kyselin, železa, vitamínu E apod. Ze lněného semínka se doporučuje vytvořit „gel“, díky kterému se uvolní svaly pánve a zvlhčí poševní sliznice a tím se usnadní průběh porodu. Mimo jiné působí proti zácpě a usnadňuje vyprazdňování.

Lněné semínko se může konzumovat po celou dobu těhotenství. Je vhodné jej konzumovat tak, že jednu lžíci semínek zalijete vodou a necháte několik hodin nabobtnat, aby se vytvořila požadovaná gelová konzistence. Gel můžete konzumovat samotný nebo jej přidat do jogurtu, kaší apod. Kromě gelu lze lněná semínka konzumovat také pomletá a opět je přidat do kaší, jogurtu apod.

💧 Doporučení: Lněné semínko na sebe váže vodu, proto při jeho konzumaci nezapomínejte dodržovat pitný režim!

Pohyb

Pohyb je důležitý po celou dobu těhotenství a umožňuje-li to váš zdravotní stav, je dobré zařadit pohyb do svého každodenního života od prvního dne až do porodu.

Je jasné, že pohyb a cvičení je ke konci těhotenství náročnější a ne úplně příjemný. Má ovšem pro nastávající maminku i miminko řadu benefitů. Vhodné a méně náročné mohou být procházky, díky kterým splníte denní aktivitu a pobudete na čerstvém vzduchu. Vhodné jsou i pohybové lekce nebo jóga určená přímo pro těhotné ženy.

Dostatečný pohyb pomáhá miminku dostat se snáž do porodních cest.

V posledních týdnech před porodem je dobré zaměřit se na cvičení, které svaly pánevního dna spíše uvolní, aby nebyly tak stažené. Poraďte se o vhodném cvičení v tomto období se svým lékařem, porodní asistentkou či fyzioterapeutem.

💰 Tip: Některé pojišťovny těhotným ženám hradí nebo přispívají na pohybové aktivity. Zjistěte si, jak to má ta vaše.

Předporodní kurz

Zvláště pro prvorodičky, které se cítí nejisté a bojí se, co je čeká, doporučuji navštívit předporodní kurz. V dnešní době jej nabízí soukromé porodní asistentky nebo je dokonce pořádají samotné porodnice. Zvažte, zda byste do kurzů ráda docházela a jaký by pro vás mohl být vhodný.

Dozvědět se můžete informace týkající se:

  • Těhotenství,
  • průběhu porodu,
  • tišení bolesti,
  • poloh při porodu,
  • šestinedělí,
  • kojení,
  • péče o miminko apod.

Výhodou je, že se můžete případně zeptat porodní asistentky, která kurz pořádá, na věci, které vás zajímají.

Poptejte se kamarádek, které již rodily, na jejich zkušenost s kurzy. Také zkuste zjistit, zda pořádá nějaké kurzy porodnice, kde plánujete rodit.

Výhodou kurzů v porodnici může být i to, že často v rámci kurzů nabízejí i prohlídku porodnice. Vy tak můžete nasát atmosféru místa, kde se rozhodnete své miminko přivést na svět, popřípadě zvážit jinou možnost, kdyby vás daná porodnice příliš neoslovila.

Na předporodní kurzy můžete vzít i nastávajícího tatínka, je-li tomu nakloněný. Některé informace mohou být přínosné i pro něj. Jste-li více časově vytížená, tak jsou vhodnou alternativou i online kurzy, které jsou v dnešní době hodně oblíbené.

👀 Tip: Tak jako pohybové aktivity, tak i předporodní kurzy některé pojišťovny proplácejí nebo na ně alespoň částečně přispívají. Zjistěte si, jestli a jakou částkou přispívá vaše pojišťovna.

Masáž hráze

Masáž hráze by měla pomoct předejít porodnímu poranění. Díky ní by měla být hráz měkčí, pružnější a odolnější. Je dobré ji provádět zhruba od 35. týdne těhotenství. Při masáži hráze dbejte na hygienu a bezpečnost. Je dobré použít olejíček, který celý proces usnadní a zpříjemní. Pořídit se dá i speciální směs olejů určená přímo na masáž hráze.

Masáž provádějte pomocí dvou až tří prstů, které zavedete cca 3 cm do pochvy a pohyby ve tvaru písmene „U“ masírujte hráz směrem ke konečníku. Tento proces provádějte denně 2–5 minut. Do této aktivity můžete zkusit zapojit i partnera.

Aniball

V dnešní době se jedná mezi nastávajícími maminkami o velmi známou a rozšířenou pomůcku. Jedná se o nafukovací balónek, který má za úkol pomoci ženě pochopit princip tlačení, zlepšit pružnost hráze a tím předejít riziku poranění (spontánní poranění hráze i nástřihu). Cvičení s Aniballem je vhodné zařadit od 37. týdne těhotenství až do porodu po dobu 15–30 minut denně.

Snad v každé diskuzi na internetu se rodičky dotazují, zda má cenu si jej pořizovat a cvičit s ním. Tak jako u většiny pomůcek není jednoznačná odpověď. Faktem je, že některé ženy se díky Aniballu cítily při samotném porodu jistější a sebevědomější a třeba i porodily bez poranění. U některých mělo cvičení s balónkem opačný efekt a cvičení jim nebylo vůbec příjemné a připadaly si díky tomu ještě více úzkostně.

Každá jsme jiná. Někomu Aniball může pomoct, pro někoho nemusí být přínosný vůbec. Poraďte se se svým lékařem o využití této pomůcky a také si zjistěte další informace, které vám při rozhodování pomohou.

Než utrácet peníze za Aniball s nejistým výsledkem, doporučím vám za sebe raději vyzkoušet vaginální bylinnou napářku, která je dostupná pro každého. Za její vyzkoušení téměř nic nedáte.

Vaginální bylinná napářka

Ve své podstatě se jedná o tradiční metodu, která je známá již po staletí a v posledních letech se těší větší a větší oblibě. U žen má obecně širokou škálu využití. Ženy mohou bylinnou napářku aplikovat při různých gynekologických potížích, před porodem, po porodu, v období klimakteria apod.

V těhotenství se doporučuje provádět bylinnou napářku od ukončeného 38. týdne (v tento moment se miminko považuje za donošené). Díky ní se uvolňují porodní cesty, změkčuje se hráznapomáhá předejít porodnímu poranění. Také se jedná o jistou formu psychického uvolnění a relaxace. Žena se může soustředit na dech, užívat si vůni bylinek, napojit se na miminko a soustředit se na předporodní proces. Proto je vhodné, když si žena zajistí při napařování intimní atmosféru, příjemné prostředí, hudbu apod.

O bylinné napářce se poraďte se svým gynekologem či porodní asistentkou. Jsou totiž i případy, kdy není vhodné ji aplikovat. Jedná se třeba o ženy, které trápí křečové žíly v oblasti vulvy, mají potíže s kvasinkovou infekcí apod.

Bylinná napářka možná zní trochu jako „alternativní“ metoda. Dnes ji však na chuť přichází mnoho moderních maminek.

Vaginální napářka v těhotenství

Jak na vaginální bylinnou napářku?

Při napařování se využívají stoličky speciálně k tomu určené. Jestliže si ji nechcete pořizovat, postačí hrnec nebo nádoba vhodné velkosti, na kterou si sednete. Do ní nasypete bylinnou směs na napářku a zalijete ji horkou vodou tak, abyste při sednutí nebyla přímo ve vodě. Voda by neměla být extrémně horká a pára z ní by vás neměla pálit. Pečlivě se od pasu dolů zabalte do deky či podobného kusu látky, aby neunikalo teplo a pára.

Časté dotazy k vaginální napářce

Sedět, klečet či stát?

Sedět! Jiná poloha by vám byla po chvíli nepříjemná a navíc by hrozilo převržení vody se směsí a opaření se.

Nádoba na vaginální napářku

První možností je pořídit si speciální stoličku/sedátko přímo určené na napářku. Lze ji pořídit na internetu nebo ji často půjčují soukromé porodní asistentky či duly. Tato speciální pomůcka má otvor, pod kterým je voda s bylinnou směsí, která se uvolňuje a působí na vaše intimní místa.

Jestliže se vám nechce investovat do speciální stoličky/sedátka, lze bylinnou napářku provádět pomocí velkého (cca 3litrového) hrnce, na který položíte 2 prkénka (například ze dřeva). Takto lze nasimulovat stoličku. Použít lze i lavor nebo cokoliv, co vás napadne a najdete doma. Vždy ovšem dbejte na to, abyste si při napářce zachovala pohodlí a bezpečí, tudíž aby nedošlo k opaření.

🚽 Lifehack: Pokud jste nenašla vhodnou nádobu, umyjte a vydezinfikujte pečlivě toaletní mísu a zkuste vložit hrnec do ní. Pokud máte vhodný tvar mísy a hrnec v ní bude dobře držet, máte vyhráno.

Jakou bylinnou směs vybrat a kde ji vezmu?

Hotovou směs na bylinnou napářku můžete pořídit na internetu nebo ji připravují a prodávají soukromé porodní asistentky či duly.

Jestliže si směs troufnete připravit sama, tak je vhodné použít například následující byliny, které si sama nasbíráte, usušíte nebo koupíte. Není ovšem vhodné byliny překombinovat. Použijte cca 3–5 bylin. Jestliže si nejste jistá, jaké byliny použít, kontaktujte odborníka (porodní asistentku či dulu), které vám s přípravou směsi pomůže.

Vhodné byliny na předporodní napářku:

  • Maliník,
  • tymián,
  • rozmarýn,
  • kontryhel,
  • růže,
  • kopřiva,
  • levandule.

Kolik směsi do kolika vody dát?

Cca 1–2 hrsti směsi do 3 litrů vody.

Kolik vody a jak teplou?

Cca 3 litry horké vody, do které dáte bylinnou směs a necháte cca 10 minut zakryté vylouhovat. Poté zkusíte, zda je pro vás teplota páry vyhovující a kdyžtak chvíli vyčkáte, než se trochu ochladí.

Jak dlouho napařovat?

Zhruba 10–30 minut, jak vám to bude příjemné. Alespoň 2–3x týdně (lze ale dle libosti provádět každý den od ukončeného 38. týdne).

Co dát na/přes sebe?

Jakmile vám bude příjemná teplota páry, pohodlně se usaďte na nádobu (stolička, hrnec, apod.) a zabalte se dekou, ručníkem, prostěradlem či jiným kusem velké látky tak, aby teplo a pára neunikala. Zakryjte se minimálně od pasu dolů. Zabalit se však můžete i od ramen. Vhodné je nasadit si ponožky, ať vám jde teplo od noh. Po napářce je vhodné se ještě na cca 30 minut zakrýt, ulehnout a odpočinout si ať neprochladnete.

Co se zbylou napářkou?

Na každou napářku použijte novou bylinnou směs, aby byl zajištěn plnohodnotný účinek bylin. Směs po každé napářce vylijte nebo jinak zpracujte.

Připoj se k více než 16 000+ čtenářkám

Zadej svůj e-mail a buď první, kdo si přečte naše články. Přímo do schránky ti pošleme aktuální článek. Píšeme pouze hodnotný obsah plný rad, tipů, informací nebo příběhů. 👇

❤️ Seznam věcí

Co do porodnice

Kompletní seznam věcí, které si sbalit s sebou do porodnice. Výbava více než 130+ položek a vychytávek, co si zabalit do tašky do porodnice nejen pro miminko.

💡 TIP: Už jste vyzkoušela naši 📆 těhotenskou kalkulačku pro výpočet termínu porodu?

Doporučujeme tyto články:

Nebo si prohlédněte všechny na blogu.