Klidné a bezpečné těhotenství: Přehled všech doporučených vyšetření a prohlídek

Klidné a bezpečné těhotenství: Přehled všech doporučených vyšetření a prohlídek
O čem článek je?

Zjistěte, co vás v těhotenství čeká u lékařů. Kdy a jak často chodit na prohlídky? Jaká doporučená vyšetření vás čekají?

Co se dozvíte?
  • Jak často byste měla navštěvovat lékaře během těhotenství?

  • Jaké pravidelné prohlídky vás čekají?

  • Jaká další vyšetření můžete podstoupit?

S těhotenstvím se pojí častější návštěvy u lékaře. Systém kontrol a návštěv byl nastaven tak, abyste byla od začátku těhotenství pod dozorem a byla vám poskytnuta pravidelná a důkladná péče. Je zcela na vás, zda se rozhodnete jednotlivá vyšetření podstoupit či nikoliv. Nikdo vás nemůže nutit. Některým nastávajícím maminkám přijde množství kontrol zbytečné a některé by naopak uvítaly častější prohlídky. Poraďte se se svým ošetřujícím gynekologem a zjistěte, co je pro vás vhodné.

Na začátku těhotenství s vámi lékař probere váš zdravotní stav a zjistí základní údaje o vás. Podle anamnézy vás zařadí, do jaké skupiny těhotných žen spadáte a nastaví vám nejvhodnější systém péče.

Těhotné s nízkým rizikem (běžný průběh)

Jestliže jsou všechna vaše anamnestická a aktuální klinická vyšetření v pořádku, není důvod speciální péče a dohledu. Docházíte na běžná vyšetření, kterými prochází každá těhotná žena. Interval návštěv je jednou za 4–6 týdnů, a to do 34. týdne těhotenství. Od 34. týdne jsou návštěvy častější. Chodíte jednou za 1–2 za týdny. S blížícím se termínem porodu (asi od 36. týdne) se se svým lékařem domluvíte, zda budete docházet na kontroly k němu nebo přímo do porodnice, kde se chystáte rodit. Do porodnice byste se měla zaregistrovat nejpozději v týdnu 41+0. Od 40. týdne pak docházíte na kontroly 2x týdně.

Těhotné s konkrétním rizikem

Do této skupiny můžete spadat od začátku těhotenství nebo se do ní můžete dostat kdykoliv během něj. To, do jaké skupiny vás zařadí, záleží na výsledcích klinických a laboratorních vyšetření. V případě, že se dostanete do rizikové skupiny, budete navštěvovat lékaře častěji. Jak často, vám sdělí váš gynekolog podle vašeho konkrétního stavu.

Do rizikové skupiny spadají například ženy, které do těhotenství vstupují již s nějakým onemocněním (např. cukrovka, epilepsie, srdeční onemocnění, obezita apod.) nebo ženy, u kterých se potíže vyskytly až během těhotenství (krvácení, hrozící předčasný porod, těhotenská cukrovka apod.).

V průběhu těhotenství vás čeká řada pravidelných nepravidelných kontrol.

Pravidelné (provádí se při každé kontrole u gynekologa):

  • Ošetřující gynekolog zjistí váš aktuální zdravotní stav a podle toho určí další kroky.
  • Lékař vám provede zevní vyšetření (pohledem, pohmatem, měřením a poslechem). Slouží to k tomu, aby se zjistilo, v jaké poloze se miminko nachází. V dnešní době se lékaři spíše soustředí na vyšetření pomocí ultrazvuku a zevní vyšetření provádí jen zběžně.
  • Změří se váš krevní tlak a hmotnost.
  • Zkontrolují se případné otoky na končetinách, které mohu být příznakem nemoci preeklampsie. O této nemoci budu brzy psát. Pokud nechcete, aby vám článek utekl, přihlaste se k odběru našich článků.
  • Vyšetří se vaše moč proužkem (tím se zjistí přítomnost cukru a bílkoviny). Špatný výsledek může poukazovat na cukrovku, problémy s ledvinami nebo zmíněnou preeklampsii.
  • Ultrazvukem se zjistí, jak se miminku daří a zda prospívá.
  • Lékař případně provede vaginální vyšetření (dle potřeby).
Od 6. týdne navštěvujete lékaře 1x za 4–6 týdnů. Později se interval zkracuje a na kontroly docházíte 1x za 1–2 týdny. S blížícím se porodem docházíte na prohlídky i 2x týdně.

Nepravidelná vyšetření (provádí se jen v určitých týdnech):

První kontrola pro potvrzení těhotenství:

  • Nejčastější způsob jak ženy poznají, že jsou v jiném stavu, je provedení domácího těhotenského testu. V dnešní době jsou na trhu testy s vysokou citlivostí a dokáží vám určit i to, jak dlouho jste pravděpodobně těhotná. I při pozitivním testu je ovšem stále brzy dělat unáhlené závěry. Možná vás jako první napadne kontaktovat svého gynekologa a sdělit mu, že vám vyšel pozitivní těhotenský test. V telefonu se vás sestřička zeptá, kdy jste měla poslední menstruaci a podle toho vás objedná na první kontrolu pro potvrzení těhotenství. Tato prohlídka se často koná až za pár týdnů. Dříve nemá smysl k lékaři chodit. Na ultrazvuku lze zaznamenat srdeční činnost miminka až okolo 6. týdne těhotenství. Někteří lékaři vás pro jistotu objednají ještě později, aby znatelně poznali, že miminku tluče srdce. Dále se při kontrole lékař zaměří na to, zda je miminko uloženo v děloze a nejedná se o mimoděložní těhotenství.
  • Zcela chápu, že se těšíte a ráda byste hned věděla, zda je všechno v pořádku a zda se těhotenství vyvíjí správným směrem. Možná se bojíte toho, že se těhotenství neuchytí. Nemá cenu se do první návštěvy stresovat. Nejlépe uděláte, když budete v psychické pohodě a budete se snažit myslet pozitivně. Vím, že je to náročné a dny mohou ubíhat pomalu. Zaměřte se na sebe, dělejte si radost a nemyslete na nejhorší scénáře. Případně se někomu svěřte.
💡 Tip: Jak se datuje těhotenství?

Existuje jednoduchý výpočet, který určí přibližný termín porodu. Z toho si můžete odvodit, jak dlouho jste těhotná a datum porodu.

Je nutné znát první den vaší poslední menstruace. K tomuto datu přičtěte 7 dní a odečtěte 3 měsíce.

Příklad: První den vaší poslední menstruace byl 5. listopad. K tomuto datu přičtete 7 dní a odečtete 3 měsíce a vyjde vám datum 12. srpna. Tento den se počítá jako váš termín porodu a kalkuluje se s ním do doby, než se vypočítá na ultrazvuku.

Nejpřesnější vyhodnocení data porodu proběhne na 1. screeningu. Někteří lékaři kalkulují s oběma termíny. Nelekněte se, kdyby se termíny lišily v rámci několika dní. Některé ženy mají delší cyklus, tudíž měly ovulaci později a k oplození mohlo dojít později než se vypočítalo.

Komplexní vyšetření prováděná do 14. týdne těhotenství:

  • Do 14. týdne těhotenství vás čekají zhruba 3 vyšetření. Prvním z nich je potvrzení těhotenství, jedna průběžná kontrola a 1. screening (genetické vyšetření plodu).
  • Okolo 10. týdne těhotenství je vám vystavena těhotenská průkazka, ve které jsou zapsány veškeré základní informace (jméno, příjmení, adresa, telefonní číslo, rodné číslo apod.) a také informace o vašem zdravotním stavu (výsledky krevních testů, případná aktuální a chronická onemocnění apod.). Tento dokument je pro vás velmi důležitý a měla by jej nosit stále u sebe. V případě, že by se cokoliv stalo, bude o vás zdravotnický personál vědět všechny potřebné informace.
  • Do 14. týdne by vám měl také být nabídnut a proveden kombinovaný prvotrimestrální screening [skrínink], který má za úkol odhalit případné chromozomální a morfologické vady plodu. Odebírá se krev, která jde na rozbor a provádí se ultrazvukové vyšetření. Z obou částí vyšetření se vypočítá pravděpodobnost výskytu problémů. Tento screening není financován z veřejného zdravotního pojištění a musíte si jej zaplatit sama.
💡 TIP: Většina zdravotních pojišťoven však nabízí programy pro těhotné ženy, díky kterým si můžete nechat vyšetření proplatit. Každá pojišťovna vás podpoří jinou částkou.
  • Do 14. týdne je vám také provedeno laboratorní vyšetření krve, které zahrnuje stanovení vaší krevní skupiny, hodnotu cukru, vyšetření na HIV, žloutenku a syfilis, apod.
  • A dále je do 14. týdne provedeno ultrazvukové vyšetření, díky kterému lékař určí, kolik se v děloze nachází plodů, vitalitu plodu a změří jeho délku v milimetrech (CRL = temenokostrční délka), díky které se určí termín porodu.

Ultrazvukové vyšetření ve 20.–22. týdnu:

  • Jde o druhotrimestrální screening.
  • Na ultrazvukovém vyšetření je zhodnocen počet a vitalita plodů v děloze, je naměřena odhadovaná váha plodu, dále jsou naměřeny parametry vzdálenosti temenních kostí plodu, obvodu hlavičky, délky stehenní kosti a obvodu břicha. Zkontrolují se také orgány miminka, jako je například mozek, srdce, ledviny, močový měchýř apod. Změří se množství plodové vody a kde se nachází placenta.
  • 2. screening není stejně jako prvotrimestrální hrazen z veřejného zdravotnictví a platíte si jej sama. Opět můžete využít příspěvek vaší zdravotní pojišťovny.

Orální glukózový toleranční test (OGTT) ve 24.–28. týdnu:

  • Zjednodušeně řečeno se jedná o zátěžový test na glukózu (test na těhotenskou cukrovku). Má za úkol zjistit, jak v těhotenství reagujete na podání glukózy a zda je organismus schopen udržet její normální hladinu v krvi. Při zjištění těhotenské cukrovky je nutné docházet pravidelně na diabetologii, kde vám sdělí, zda ve vašem stavu stačí držet dietu nebo je nutná aplikace inzulinu. Jsou ženy, které tento test odmítají podstoupit. Poraďte se se svým lékařem a zjistěte si případná rizika, která s sebou těhotenská cukrovka nese.

Test na těhotenskou cukrovku probíhá následovně:

  • Po dobu 3 dnů před testem neomezujte příjem sacharidů a fyzickou aktivitu.
  • Test na těhotenskou cukrovku probíhá ráno a nalačno. Je nutné minimálně 8 hodin lačnit, po probuzení se můžete napít čisté vody.
  • Samotný test se skládá ze 3 odběrů krve. Po prvním odběru se vyhodnotí koncentrace glukózy v krvi. Jestliže je zjištěná hodnota v normě, vypijete 75 g glukózy v 200 ml vody nejlépe během 5–10 minut.
  • Po hodině od vypití nápoje se provede druhý odběr krve a za další hodinu (tedy 2 hodiny po vypití nápoje) se provede třetí odběr krve.
  • V průběhu testu je nutné, abyste byla v klidu. Je zakázáno kouřit, pít a jíst.
  • Po skončení posledního odběru se můžete napít a najíst.
  • Výsledky testu budou zaslány vašemu ošetřujícímu gynekologovi.
💡 Tip: Celý test trvá cca 3 hodiny. Doporučuji si s sebou vzít nějakou zábavu na zkrácení chvíle. Knížku, tablet, křížovky apod.

Jsou ženy, kterým se během nebo po testu udělá špatně. Jakékoliv problémy hlaste zdravotnickému personálu. Není také od věci si na odvoz zajistit například partnera, který vás bude mít v případě potíží cestou domů pod dohledem. Také doporučuji mít svačinu a pití s sebou a po testu se ihned najíst a napít.

3D/4D ultrazvuk

  • Jedná se spíše o doplňkové a volitelné vyšetření, které je ovšem mezi nastávajícími maminkami velmi populární. Ideálně se provádí od 25. do 30. týdne těhotenství.
  • Díky této metodě můžete své miminko vidět v jeho reálné podobě i s jeho pohyby. Lékař vám pořídí snímky miminka a dokonce i videozáznamy jeho pohybů na flash disk. Tento ultrazvuk není hrazen ze zdravotního pojištění a musíte si jej hradit sama.

Antepartální profylaxe RhD aloimunizace (u RhD negativních žen od 28. týdne):

  • Komplikovaný název, který se vám pokusím vysvětlit více polopatě. Při odběrech prováděných do 14. týdne se jako jeden z parametrů zkoumá i vaše krevní skupina a Rh faktor. Rh faktor může být pozitivní nebo negativní (např. máte krevní skupinu A+, A-, B+, B-, apod.). Tento údaj je velice důležitý pro další postup. Jestliže se zjistí, že je váš Rh faktor negativní (např. máte krevní skupinu A-) a otec má Rh faktor pozitivní, tak je nutné provést opatření, které zabrání případné krevní inkompatibilitě s miminkem.
  • Do těla matky se okolo 28. týdne preventivně vpraví injekce s látkou, která zaručí, že v případě, že plod získá Rh faktor pozitivní (po otci), si mateřská krev nebude vytvářet protilátky proti krvi plodu.

Laboratorní vyšetření ve 28.–34. týdnu:

  • Odebere se vám krev, ve které se hodnotí celkový krevní obraz a znovu se vyšetří na syfilis. V krevním obraze se zjišťuje koncentrace bílých krvinek, červených krvinek, hemoglobinu atd. Například nízká hladina hemoglobinu způsobuje chudokrevnost (anémie). Lékař vám zpravidla doporučí doplňovat železo.

Ultrazvukové vyšetření v 30.–32. týdnu:

  • Screening ve 3. trimestru – lékař zhodnotí počet plodů a vitalitu plodu, polohu plodu, množství plodové vody a lokalizaci placenty. Opět jsou změřeny parametry vzdálenosti temenních kostí plodu, obvodu hlavičky, délky stehenní kosti a obvodu břicha. V neposlední řadě je vypočtena odhadovaná váha plodu.
  • Toto vyšetření si opět hradíte sama.

Vaginorektální stěr na detekci streptokoků skupiny B:

  • Provádí se ve 35.–37. týdnu těhotenství.
  • Tento stěr se provádí z pochvy a konečníku všem ženám (kromě těch, kterým byla přítomnost streptokoka zjištěna kdykoliv během těhotenství). Ze stěru se zjistí přítomnost streptokoků. V případě pozitivního nálezu je vám lékař povinen tuto informaci sdělit a poučit vás o následném postupu. Je důležité vědět, že v případě pozitivního výsledku na streptokoka je nutné, abyste do porodnice zamířila již na začátku porodu (čímž je myšlen odtok plodové vody nebo pravidelné kontrakce), aby se mohla podat antibiotika co nejdříve a mohla začít efektivně působit. Dále by vám měl lékař tuto informaci zaznamenat do těhotenské průkazky a také zaznamenat případnou alergii na penicilin, což je lék první volby při pozitivním nálezu streptokoka.

Ultrazvukový screening růstové restrikce plodu v 36.–37. týdnu:

  • Tento screening se provádí pouze tehdy, je-li podezření na nižší váhu miminka a doporučí-li vám ho lékař. Odhaluje případné riziko pomalého růstu plodu.
  • Není hrazen z veřejného zdravotního pojištění a platíte si jej sama.

Evidence ženy do zvolené porodnice

  • Ideálně v 36.–37. týdnu těhotenství je vhodné zaregistrovat se do porodnice. To můžete po dohodě udělat i později. Nejpozději však v týdnu 41+0. Záleží, jak se domluvíte se svým ošetřujícím gynekologem, popřípadě zvolenou porodnicí.

Kardiotokografický non-stress test (KTG/CTG)

  • Provádí se zpravidla od 40. týdne těhotenství.
  • Jedná se o metodu, díky které je možné pomocí dvou sond, které se přiloží na vaše bříško, monitorovat srdeční činnost miminka a činnost dělohy. Vyšetření probíhá tak, že se položíte do vhodné polohy (většinou v polosedě či vleže na boku, ale lze i ve stoje) a monitor zaznamenává srdíčko miminka a činnost dělohy. Tato metoda je bezbolestná a nijak neohrožuje vás ani vaše děťátko. Doba trvání je obvykle 20–30 minut.
Během těhotenství vás čeká několik doporučených prohlídek, abyste měla jistotu, že vy i vaše miminko jste v pořádku.

Preventivní prohlídky u zubaře

V těhotenství nezapomeňte dbát na důkladnou hygienu a péči o vaši ústní dutinu. Během této doby byste měla 2x navštívit svého zubaře. Není to povinné, ale na 2 prohlídky máte v těhotenství nárok a jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Vlivem hormonálních změn totiž dochází v těhotenství ke změnám v dutině ústní. Může dojít například k zánětu dásní, krvácení z dásní či častějšímu vzniku kazů. Rozhodně není dobré podcenit prevenci a je lepší si k zubaři pro jistotu dojít. A to i bez znatelných potíží.

Co když mi ošetřující gynekolog nevyhovuje?

S častějšími návštěvami gynekologa mnoho žen zjišťuje, že se svým gynekologem není úplně spokojena. Jestliže jste doteď neměla žádné gynekologické potíže, tak jste se s ním setkala třeba jen jednou za rok a mávla jste rukou nad případnými nedostatky, které jste u něj pozorovala. Stojí za zvážení, jestli právě období těhotenství není vhodnou dobou pro změnu. Sedí vám daný lékař lidsky a profesionálně? Má na vás a vaše dotazy dostatek času? Je empatický? Zkuste se zamyslet, zda k němu chodíte ráda nebo jsou návštěvy u něj spíše stresem a nepříjemným zážitkem. Nikdy není pozdě najít vhodného lékaře, se kterým budete spokojená. Popřemýšlejte, co od něj očekáváte a podle toho se rozhodněte.

Prohlídky u gynekologa nepodceňte

Ať už vaše těhotenství probíhá jakkoliv, je dobré docházet na pravidelné prohlídky. Prenatální péče v Česku je na velmi vysoké úrovni a díky ní lze zavčas zachytit případné potíže, které mohou potkat vás nebo vaše miminko.

Informujte se a zjišťujte si, co jednotlivá vyšetření obnášejí a zda jsou pro vás zcela nutná. Najděte si lékaře, kterému budete důvěřovat. Vyslechněte si jeho doporučení, ale myslete i na vlastní pocity a intuici. To, jakou péči zvolíte, je zcela na vás.

Připoj se k více než 16 000+ čtenářkám

Zadej svůj e-mail a buď první, kdo si přečte naše články. Přímo do schránky ti pošleme aktuální článek. Píšeme pouze hodnotný obsah plný rad, tipů, informací nebo příběhů. 👇

❤️ Seznam věcí

Co do porodnice

Kompletní seznam věcí, které si sbalit s sebou do porodnice. Výbava více než 130+ položek a vychytávek, co si zabalit do tašky do porodnice nejen pro miminko.

💡 TIP: Už jste vyzkoušela naši 📆 těhotenskou kalkulačku pro výpočet termínu porodu?

Doporučujeme tyto články:

Nebo si prohlédněte všechny na blogu.