První koupání novorozence ve vaničce. Návod, jak bez strachu umýt miminko

První koupání novorozence ve vaničce. Návod, jak bez strachu umýt miminko
O čem článek je?

Přivezli jste si miminko z porodnice? Ujistěte se, že novorozence koupete správně, bezpečně a že používáte vhodné pomůcky.

Co se dozvíte?
  • Jak si správně nachystat prostředí pro koupání?

  • Kdy a jak často miminko koupat

  • Jakou kosmetiku byste měli použít?

  • Postup koupání novorozence

  • Proč byste si měli koupání miminka užívat?

Pro prvorodičky může být koupání miminka neznámou a stresující záležitostí. S prvním koupáním si nemusíte lámat hlavu, probíhá totiž zpravidla ještě v porodnici. Nejdříve 2 hodiny po porodu nebo kdykoliv v průběhu pobytu v porodnici. Dětské sestřičky nebo porodní asistentky vám vše ukáží a případně můžete koupel miminka provést vy za jejich asistence.

Jakmile si miminko přivezete domů, je koupání zcela na vás. Ze začátku si třeba nebudete příliš jistí, ale časem získáte potřebné sebevědomí a miminko jej z vás vycítí.

Připravili jsme pro vás jednoduchý a přehledný návod, jak by měla koupel novorozence probíhat, abyste vše provedli bezpečně.

Prostředí pro koupání miminka

Než se k samotnému koupání miminka pustíte, je dobré zajistit vhodné prostředí. V místnosti by nemělo být příliš ostré světlo. Zvolte raději tlumené osvětlení. Teplota místnosti by měla být okolo 24–25 °C. Co se týče teploty vody, je dobré, aby měla okolo 37 °C. Jak je voda teplá, jednoduše ověříte vodním teploměrem nebo ponořením vlastního předloktí (spodní částí tj. dlaní dolů) do napuštěné vody a vyzkoušíte, zda je teplota vody vyhovující. Voda vás nesmí pálit.

Dalším důležitým prvkem prostředí je bezpečnost. Doporučuji si veškeré pomůcky ke koupání nachystat předem a v žádném případě od miminka neodcházet, protože by mohlo např. spadnout z přebalovacího pultu. Koupání je vhodné provádět za asistence druhé osoby, která v případě nutnosti miminko podrží a pohlídá.

Zvažte také, kde a jak bude koupání probíhat. Zvolte si takové místo, které pro vás bude nejvíce praktická a přijatelné. Mějte všechny pomůcky po ruce a proces koupání provádějte ideálně na jednom místě, abyste nemuseli miminko neustále přenášet.

Kdy a jak často miminko koupat

První koupání probíhá zpravidla v porodnici. Některé maminky chtějí miminko koupat ihned po bondingu (asi 2 hodiny po porodu), některé upřednostňují koupání později, a to především z důvodu dostatečného vstřebání mázku, který miminko po porodu chrání a zvláčňuje pokožku.

Jakmile budete s miminkem doma, neměli byste jej koupat každý den. Vhodné je koupání zařadit jednou za 2–3 dny. Samotné koupání by u těch nejmenších miminek nemělo trvat déle než 10 minut. Při delší koupeli by totiž mohlo prochladnout a jeho pokožka by se zbytečně vysušovala a zatěžovala.

💡 Doporučení: Miminko nekoupejte v den odpadnutí pupečního pahýlu!

Ideální je koupat navečer a vytvořit tím miminku určitou rutinu a příjemný rituál, který mu pomůže naladit se ke spánku. Po koupání můžete zařadit i relaxační masáž.

Není dobré miminko koupat ihned po kojení. Dejte mu na vytrávení alespoň půl hodiny čas. V případě koupání bezprostředně po kojení hrozí riziko pozvracení miminka. Pozor ale na to, aby miminko nebylo hladové a podrážděné. Koupání je dobré naplánovat ideálně mezi kojením.

Kosmetika ke koupání

Jelikož je pokožka miminka velmi jemná a citlivá, tak je potřeba o ni šetrně pečovat. V dnešní době je spousta značek a druhů přípravků ke koupání a po něm. Je na každé mamince, kterou značku a druh kosmetiky zvolí. Dobré je udělat si vlastní průzkum, co které přípravky obsahují a vyhnout se zbytečné chemii, která pro pokožku miminka není vhodná. Dobré je poohlédnout se po přírodních přípravcích.

Některé maminky se řídí radou „méně je více“. Obecně není dobré míchat naráz různé druhy produktů. Některé maminky se rozhodnou miminko koupat pouze ve vodě bez jakýchkoliv přípravků. A není na tom nic špatného. Zvolte si pro vás a vaše miminko nejvhodnější variantu.

Pomůcky ke koupání:

  • vana/vanička ke koupání,
  • kosmetika ke koupání (olejíček do koupele / pěna do koupele / sprchový gel / šampon),
  • teploměr do vody,
  • žínka,
  • kosmetika po koupání (olejíček / krém / tělové mléko),
  • hřeben na vlásky,
  • ručník / osuška,
  • dezinfekce na pupík (bezalkoholová),
  • sterilní voda (nebo převařená voda),
  • čtverečky buničiny (lepší než vatový tampon),
  • oblečení na převlečení po koupání,
  • podložka na přebalování / látkové pleny,
  • pomůcky k přebalení (čistá plenka, krém na opruzeniny, vlhčené ubrousky),
  • vatové tyčinky do uší.

Postup při koupání novorozence

  1. Před samotným koupáním si na dosah připravte všechny potřebné pomůcky (napusťte vanu/vaničku s vodou zhruba 10 cm vody, připravte si mycí přípravky, věci na přebalení a oblečení). Nikdy nenechávejte miminko samotné bez dozoru a neodcházejte od něj!
  2. Miminko svlékněte včetně plenky. V případě potřeby očistěte zadeček.
  3. Do vany/vaničky miminko přenášejte opatrně a hlídejte, abyste miminku podpírali hlavičku.
  4. Po celou dobu koupele jednou rukou podepírejte hlavičku (na předloktí) a druhou rukou omývejte tělíčko.
  5. Mějte na paměti, že tělíčko miminka se umývá od hlavičky směrem dolů.
  6. Postupujte tedy od hlavičky, přes obličej, krční záhyby, ručky, bříško a nožky.
  7. Genitálie nechávejte až zcela nakonec. U holčiček je omývejte ve směru zepředu dozadu k zadečku, aby se nečistoty nedostaly do pochvy. Dbejte na důkladné očištění stydkých pysků, kde může být bílá hrudkovitá hmota, kterou je třeba očistit. U chlapečků se nesnažte o násilné přetažení předkožky, je totiž tenká a zranitelná. Stahuje se při koupeli až okolo 1 roku.
  8. Poté miminko opět bezpečným úchopem přemístěte na rovnou podložku (přebalovací pult, stůl podložený plenkami apod.) a šetrně jej osušte. Dbejte na důkladné osušení všech záhybů těla. Poté miminku ihned dejte plenku, aby se nestala nehoda. Nezapomeňte také použít krém na opruzeniny.
  9. Miminku učesejte vlásky.
  10. Očistěte očka sterilní vodou. Na buničinu naneste sterilní vodu a od koutků směrem ven očko vytřete. Na každé oko použijte novou buničinu. Buničina je lepší než vatový tampon, protože nezanechává vlákna.
  11. Poté vatovou tyčinkou nebo buničinou opatrně očistěte ouška. Nezajíždějte hluboko do ucha, ale ouško očistěte především povrchově.
  12. Nos nemusíte nijak čistit, protože se čistí sám. Odstraňte pouze viditelné nečistoty.
  13. V případě neodpadlého pupečního pahýlu jej vydezinfikujte.
  14. Miminku poté promažte pokožku krémem/olejem, popřípadě proveďte masáž.
  15. Dále jej oblékněte do čistého oblečení.
  16. Vaničku/vanu vyčistěte a vydezinfikujte.

Koupání jako rodinný rituál

Koupání miminka je jedinečným zážitkem, který může být příjemně stráveným časem pro vás, partnera i vaše miminko. Užívejte si tento proces. Neberte to jen jako „nutnou hygienu“, ale jako příjemný rodinný rituál. Zpívejte miminku, mluvte na něj klidným a vlídným hlasem a vyvíjejte při koupání vzájemnou interakci. Udržujte s ním oční kontakt a dělejte s ním pomalé a klidné pohyby. Díky tomu si s miminkem vytvoříte vlídný vztah a zůstanou vám na tyto chvíle cenné vzpomínky do konce života.

Připoj se k více než 16 000+ čtenářkám

Zadej svůj e-mail a buď první, kdo si přečte naše články. Přímo do schránky ti pošleme aktuální článek. Píšeme pouze hodnotný obsah plný rad, tipů, informací nebo příběhů. 👇

❤️ Seznam věcí

Co do porodnice

Kompletní seznam věcí, které si sbalit s sebou do porodnice. Výbava více než 130+ položek a vychytávek, co si zabalit do tašky do porodnice nejen pro miminko.

💡 TIP: Už jste vyzkoušela naši 📆 těhotenskou kalkulačku pro výpočet termínu porodu?

Doporučujeme tyto články:

Nebo si prohlédněte všechny na blogu.