Konec pánevní: Co dělat, když je miminko otočeno zadečkem dolů a jak ho přimět přetočit se?

Konec pánevní: Co dělat, když je miminko otočeno zadečkem dolů a jak ho přimět přetočit se?
O čem článek je?

Co dělat, když není miminko otočené hlavou dolů a jak to poznáte? Jak zajistit, aby se otočilo? A co když se to nepodaří?

Co se dozvíte?
  • Co je to konec pánevní a jaké varianty rozlišujeme?

  • Jak poznáte, že je miminko otočené zadečkem dolů?

  • Jaké jsou podmínky a rizika při vaginálním porodu koncem pánevním?

  • Babské rady a cviky, díky kterým se může miminko před porodem otočit.

  • Jak probíhá porod, když se miminko neotočí?

Poloha koncem pánevním je situace, kdy je miminko otočeno zadečkem napřed, ne hlavičkou, jak se považuje za standardní. Koncem pánevním se rodí zhruba 3–4 % dětí. Konec pánevní se považuje za přirozenou polohu, ne však běžnou.

Za splnění určitých podmínek je možné miminko porodit vaginální cestou. Je to na domluvě s konkrétním pracovištěm. Někteří lékaři neradi rodí koncem pánevním už z principu, jelikož je přirozené vedení porodu koncem pánevním doprovázeno možnými riziky. Jsou ovšem i tací, kteří nevidí důvod končit těhotenství císařským řezem, jsou-li podmínky pro vaginální porod splněny a neexistují žádné další překážky.

Pro některé ženy je přirozený porod prioritou a chtějí se za každou cenu vyhnout císařskému řezu. Pro některé je zase představa císařského řezu přijatelnější. Každá žena a každá situace vyžaduje individuální přístup. Proto vše konzultujte se svým lékařem, popřípadě s lékaři, kteří jsou v porodnici, kde se rozhodnete rodit.

Rozlišujeme:

Konec pánevní úplný (10 % případů)

  • Naléhají obě nohy a zadeček miminka.

Konec pánevní neúplný

Dítě naléhá:

  • Zadečkem (nejčastější) – nohy má miminko zvednuté a naléhá pouze zadečkem.
  • Jednou nebo oběma nohama – miminko naléhá jedním nebo oběma chodidly.
  • Jedním kolenem a nohou – miminko naléhá jedním kolenem a jedním chodidlem.
  • Jedním nebo oběma koleny (vzácně) – miminko naléhá buď jedním nebo oběma koleny.

Jak poznáte, že je miminko otočené zadečkem dolů?

Diagnostiku ve většině případů určí lékař či porodní asistentka. Někdy to můžete tušit i vy sama. A to díky místům, kde miminko kope a nebo dokážete sama pohmatem určit, kde se miminko nachází.

Lékaři nejčastěji poznají, kde se miminko nachází pomocí ultrazvuku, který zobrazí požadované parametry. Díky ultrazvuku lze poznat, jakou miminko zaujímá polohu, kolik zhruba váží, kde se nachází placenta a zda je v děloze dostatek plodové vody. Při poslechu srdečních ozev je při poloze koncem pánevním nejlepší slyšitelnost nad pupkem.

Další metodou je vaginální vyšetření. Lékař či porodní asistentka hmatem určí, jaké části miminka naléhají a o jaký typ konce pánevního se jedná.

Důležité jsou také tradiční zevní hmaty (Leopoldovy). Pomocí těchto hmatů lze určit, jakou polohu plod zaujímá. V děložním fundu (v horní části dělohy, pod žebry) lze nahmatat tvrdou a kulovitou část (hlavičku) a v dolním segmentu (v dolní části dělohy) lze nahmatat měkkou část (zadeček).

Zevní (Leopoldovy) hmaty

Možné příčiny, proč je miminko otočené zadečkem dolů:

  • Málo plodové vody (tudíž má miminko méně prostoru k otočení),
  • naopak příliš mnoho plodové vody, kdy má dítě přebytek prostoru k pohybu a pravidelně se otáčí,
  • příliš velký plod nebo naopak velmi malý plod,
  • těhotenství po císařském řezu (struktura dělohy může být pozměněna),
  • vývojové vady dělohy,
  • krátký pupečník (drží miminko v jedné poloze a nemá prostor k otočení),
  • vícečetné těhotenství (dvojčata a vícerčata).

Jaké jsou podmínky, když chcete rodit vaginálně koncem pánevním?

  • Je potřeba, abyste měla dostatečně prostornou pánev.
  • Odhadovaná váha miminka nesmí překročit 3500 g (jste-li prvorodička) a nebo 3800 g (jste-li vícerodička). Zároveň by miminko nemělo být menší než 2500 g.
  • Nesmíte být po zákrocích na děloze.
  • Vaginální porod koncem pánevním nelze uskutečnit, jestliže máte za sebou císařský řez.
  • Miminko musí naléhat vždy zadečkem. Může se jednat o úplný konec pánevní (naléhá zadeček i obě chodidla) nebo neúplný (naléhá jen zadeček a nohy jsou zvednuté).
  • Porod koncem pánevním lze vést jen v porodnicích, kde je možné případně provést akutní císařský řez pod dohledem zkušeného personálu.
  • Neměl by být překročen termín porodu.

Možné komplikace při vaginálním porodu koncem pánevním:

  • Riziko nedostatku kyslíku pro miminko,
  • výhřez pupečníku – situace, kdy pupečník „vypadne“ z pochvy a tím dojde k přerušení cirkulace kyslíku k miminku (pupeční šňůra je „přiškrcena“),
  • možnost poranění miminka při jeho porodu.

Hlavním „problémem“ při přirozeném porodu koncem pánevním je to, že jako poslední se rodí hlavička, která je největší částí těla miminka a má největší průměr. Když se hlavička rodí jako první, tak svojí tíhou lépe rozevírá porodní cesty. Kdežto zadeček je měkčí a nemá takovou „sílu“.

Proto je důležité mít při porodu koncem pánevním trpělivost. Porod může právě z tohoto důvodu trvat déle. Často se pro lepší otevírání porodních cest podávají ženě různé léky. Hlavním pravidlem ovšem je, že by se na nic nemělo spěchat (pokud nejsou žádné komplikace a miminku se dle záznamů na monitoru daří).

Jestliže nepraskla plodová voda již na začátku porodu, tak je dobré ji ponechat co nejdéle a provést případnou dirupci vaku blan („prasknutí vody“) co nejpozději. Tlak plodových obalů a plodové vody také napomáhá lepšímu otevírání.

Samotné tlačení probíhá zpravidla, kdy je žena v poloze na zádech. Tato poloha nemusí být rodičce dvakrát příjemná, ale využívá se nejčastěji. Porodníci potřebují co nejlepší přístup k rodičce a k rodícímu se dítěti.

Velmi diskutovanou polohou je také poloha „na všech čtyřech“. Někde je velmi populární a hojně využívaná. Argumentem, proč je tato poloha při porodu koncem pánevním příznivá, je to, že pánev je v dobré pozici a miminku je zajištěn snadnější průchod pánví. Tato poloha ovšem nemusí být rodící ženě příjemná nebo je při ní často vysílená a raději se stejně uchýlí k poloze na zádech. Je-li jiným polohám přikloněn i personál v porodnici a vy byste ji ráda vyzkoušela, tak za zkoušku určitě stojí.

Zkuste se o porodních polohách pobavit s lékaři v porodnici, kde se rozhodnete své miminko přivést na svět.

Při porodu koncem pánevním je obecně zásadní to, aby porodníci zbytečně do procesu nezasahovali a dítě spíše přijímali a pouze v případě komplikací adekvátně zasáhli.

Jak miminko zavčas dostat do „správné“ polohy pomocí babských rad?

Před 28. týdnem je v poloze koncem pánevním uloženo až 40 % miminek. Ve 28.–32. týdnu je to 15 % dětí. Miminko se většinou definitivně otočí hlavičkou dolů okolo 32. týdne těhotenství. Jsou i případy, kdy se může otočit až těsně před porodem. Miminka mají často svoji hlavu a i přes vaši veškerou snahu se prostě nemusí otočit vůbec.

Jestliže je vaše miminko otočené hlavičkou nahoru a vy byste mu ráda pomohla k jeho otočení do příznivější polohy, můžete vyzkoušet tyto metody:

Cviky, které mohou pomoct miminko otočit

Vyzkoušet můžete několik ověřených cviků, které mohou pomoct miminku změnit polohu. Cviky vyzkoušejte všechny a vyberte si ty, které vám nebudou příliš nepříjemné. Cviky provádějte ideálně všechny pro zvýšení šancí na otočení. Klidně i několikrát denně.

Cvik známý jako „Indický most“

Cvik, který lze provádět od 33. týdne těhotenství. Provádějte jej následovně:

Položte se na záda, kdy lýtka umístíte co nejvíce směrem k hýždím, zvedněte pánev a v této pozici setrvejte. Miminko se dostane do polohy, která mu není zcela příjemná a je zde velká šance na otočení. V této poloze vydržte tak dlouho, jak vám to bude příjemné.

Je potřeba zmínit, že poloha na zádech obecně není pro těhotné ženy příliš vhodná (ani ve spánku), jelikož miminko tlačí na dolní dutou žílu. Může dojít k tzv. „syndromu dolní duté žíly“. Dochází k němu proto, že děloha svou váhou tlačí na dolní dutou žílu a zabraňuje toku krve.

Ženám se tak může při tomto cviku udělat mdlo a černo před očima. Nemusíte mít však strach. Poslouchejte své tělo a když se vám udělá špatně, tak si jednoduše lehněte, přetočte na bok a chvíli vyčkejte.

💡 Tip: Při tomto cviku se jeví jako účinné i využití aromaterapie. Při provádění tohoto cviku požádejte partnera nebo jinou osobu o masáž bříška. K masáží je vhodné použít směs olejů, která obsahuje růži, cedr, levanduli, ylang-ylang a řebříček. Masáž se provádí krouživými pohyby ve směru otáčení miminka.

Cvičení kočičích hřbetů

Známý, snadný a často efektivní cvik, který provedete tak, že si kleknete na „všechny čtyři“ (nohy jsou mírně roztažené a opíráte se o dlaně) a hrudník vtáhnete směrem k páteři (vyhrbíte se) a zase povolíte. Tento cvik opakujte a provádějte jej alespoň 3x denně.

Podložení pánve

Tento cvik spočívá v tom, že ležíte na zádech a zadek si podložíte jedním nebo více polštáři. A pokusíte se v této poloze vyčkat tak dlouho, jak vám to bude příjemné. Díky této poloze, kdy je pánev položená výš má miminko šanci „povyjet“ z pánve a zaujmout požadovanou polohu. Doporučuje se provádět 3x denně.

Akupunktura a akupresura

Pro tuto metodu je nutné vyhledat odborníka, který se v této oblasti specializuje. Díky akupunktuře a akupresuře lze miminko nasměrovat „správným“ směrem.

Rebozo šátek

Jedná se o speciální šátek, který je původem z Mexika, kde je tradičně využíván po generace. Postupem času se dostal i do našich končin a pracují s ním zkušené a vyškolené porodní asistentky. Funkce rebozo šátku je velmi rozmanitá. Mimo jiné se jeví jako velmi efektivní právě při otočení miminka do polohy hlavičkou dolů. Zkuste vyhledat proškolenou porodní asistentku, která rebozo umí používat a dejte mu šanci při pokusu o otočení miminka.

Svit baterkou

Na tuto metodu budete potřebovat pouze obyčejnou baterku. Sviťte miminku tím směrem, kam by se mělo otočit. Jemně jej světlem navádějte a tvořte mu cestu, aby se hlavičkou otočilo dolů.

Hudba

I pomocí muziky lze miminko navést do polohy hlavičkou dolů. Zkusit to můžete jednoduše tak, že na stydkou sponu přiložíte zdroj hudby (sluchátka, repráček apod.). Výběr žánru je zcela na vás. Vyzkoušejte různé druhy a sledujte, jak na ně miminko reaguje.

Psychická pohoda a klid

Lehko se říká, ale hůře provádí. Ale jestliže se budete stresovat, že je miminko stále otočené zadečkem napřed, tak ničemu nepomůžete. Zkuste zachovat klidnou hlavu a miminku „promluvit do duše“. Pro někoho to zní možná příliš duchovně a spirituálně, ale miminko z vás cítí víc, než si myslíte. Možná se budete divit, že právě tento „fígl“ pomůže.

Obrat zevními hmaty

Jestliže se miminko ani po vyzkoušení babských rad neotočí hlavičkou dolů, je ženě okolo 36.–38. týdne těhotenství nabídnut obrat zevními hmaty. Jedná se o metodu, která se provádí na specializovaných pracovištích. Tento obrat se provádí za pomocí ultrazvuku, díky kterému lékař kontroluje, kde se miminko nachází. Ženě se také podají tokolytika (léky, které tlumí případnou děložní činnost).

Je zapotřebí, aby tento obrat prováděl zkušený lékař, ale i tak není účinnost s jistotou zaručena. Obrat probíhá tak, že se zadeček miminka přes břicho vysune a provede se zevní hmat, při kterém dojde k otočení částí miminka. Po tomto zákroku se natočí kontrolní kardiotokografický záznam. To je důležité, aby se zkontroloval stav miminka a činnost dělohy.

Co když se miminko neotočí a čeká vás císařský řez?

Jestliže se miminko do termínu porodu neotočí hlavičkou dolů, tak není důvod zoufat. Jistě jste udělala vše pro to, aby se otočilo a holt může mít svůj důvod, proč se rozhodlo neotočit. S lékaři prodiskutujte, jakou strategii porodu zvolíte. Splňujete podmínky pro vaginální porod koncem pánevním a přála byste si jej? Super, směle do toho! Lékař vás bude jistě informovat o celém postupu a případných rizicích. Nebojte se jej doptávat na vše, co vás zajímá.

Mnohdy je miminko bohužel uloženo tak, že nesplní podmínky pro vaginální porod koncem pánevním. V tento moment vám nezbývá nic jiného než přijmout fakt, že se miminko narodí císařským řezem. Některé maminky cítí pocit zklamání. Důležité je si uvědomit, že někdy není důležité, jak se miminko narodí, ale že se narodí zdravé a v pořádku. I když varianta císařského řezu se vám nemusí dvakrát zamlouvat, nedělá to z vás horšího maminku. Někdy pomáhá to, že nejste sama. Je spousta maminek, které „musely“ rodit císařským řezem. Je dobré si uvědomit, že tato varianta je někdy pro miminko i pro vás mnohem bezpečnější.

Připoj se k více než 16 000+ čtenářkám

Zadej svůj e-mail a buď první, kdo si přečte naše články. Přímo do schránky ti pošleme aktuální článek. Píšeme pouze hodnotný obsah plný rad, tipů, informací nebo příběhů. 👇

❤️ Seznam věcí

Co do porodnice

Kompletní seznam věcí, které si sbalit s sebou do porodnice. Výbava více než 130+ položek a vychytávek, co si zabalit do tašky do porodnice nejen pro miminko.

💡 TIP: Už jste vyzkoušela naši 📆 těhotenskou kalkulačku pro výpočet termínu porodu?

Doporučujeme tyto články:

Nebo si prohlédněte všechny na blogu.