Strie v těhotenství: Jak nejen krém a olej vyřeší strie i po porodu?

Strie v těhotenství: Jak nejen krém a olej vyřeší strie i po porodu?
O čem článek je?

Strie v těhotenství a po porodu trápí většinu žen. Ukažme si, co můžete dělat pro to, abyste jejich tvorbě předešly.

Co se dozvíte?
  • Co jsou to strie a jak vypadají?

  • Jak zabránit vzniku strií správnou péčí o pokožku.

  • Proč je důležitá strava a dostatečný pohyb?

Téměř každá těhotná žena řeší v těhotenství i po porodu otázku, jak předejít striím. Spousta žen již do těhotenství s nějakými striemi vstupuje. Rády by ale zamezily vzniku nových.

Těhotenství je období, které s sebou přináší řadu změn. Mohou za to především měnící se hladiny hormonů, které působí i na stav vaší pokožky. To má za následek snížení elasticity kůže. Díky metabolickým změnám také narůstá tělesná hmotnost maminky. Vlivem rychlého váhového přírůstku se kůže napíná a mohou vznikat strie.

Jedná se sice „jen“ o estetický problém, ale může vám zamávat se sebevědomím a způsobit nespokojenost s vaším tělem. Dá se vzniku strií vůbec předejít?

Co jsou strie a jak vypadají?

Strie (česky pajizévky) jsou v podstatě jizvy, které vznikají jako reakce na nadměrné napínání elastinových a kolagenových vláken obsažených v kůži. Pro představu vypadají jako dlouhé tenké proužky narůžovělé až červenofialové barvy, které postupem času blednou a získávají bělavou až stříbřitou barvu.

Strie se vyskytují především u těhotných žen, ale mohou se objevit už i v pubertě, kdy dochází k rychlejšímu růstu. Strie mohou mít dokonce i muži.

U těhotných žen dochází ke vzniku strií až v 90 % případech. Nejčastěji se objevují v oblasti prsou, bříška, boků, hýždí a stehen.

Jak zabránit vzniku strií?

Faktorů, které ovlivňují vznik strií, je celá řada. Mezi hlavní patří genetika, nad kterou nejde zcela vyzrát. Jestliže má vaše maminka, sestra či babička strie, je velká šance, že se objeví i u vás. Někdo má jednoduše kůži elastičtější a vyrovnává se s náporem lépe a bez následků.

Přestože genetiku neovlivníte, můžete se pokusit předejít vzniku strií tím, že o své tělo budete pečovat zvenku i zevnitř.

Krém nebo olej na strie?

Skvělým způsobem, jak můžete striím předejít, je pokožku a její citlivá místa důkladně promazávat. „Kdo totiž maže, ten jede“… a nepopraská. Složky obsažené v krémech a olejích působí příznivě na obnovu pokožky a její výživu a hydrataci.

Na trhu je celá řada krémů, olejůmásel proti striím. Každé ženě vyhovuje jiný druh, proto je dobré si vyzkoušet, která varianta sedne nejvíce právě vám. Oleje a másla jsou mastnější a většinou na pokožce zanechávají mastný film. Ten pro někoho nemusí být příjemný. Schůdnější variantou mohou být krémy, které se zpravidla vsakují rychleji.

Bi-Oil v těhotenství nemusí být hned první volba

V poslední době jste určitě slyšeli o přípravku Bi-Oil. Neznamená to, že si jej musíte nutně pořizovat. Existuje i spousta levnějších alternativ, které stojí za vyzkoušení.

Mně osobně více vyhovují oleje, které nanesu večer a ráno se probudím s pocitem skvěle vyživené pokožky.

Mezi účinné složky, které přípravky obsahují, patří například:

  • vitamin E,
  • vitamin A (retinol),
  • D-panthenol,
  • kyselina hyaluronová,
  • kolagen apod.

Kromě směsových přípravků můžete sáhnout i po přírodních olejích, jako jsou:

  • jojobový,
  • pupalkový,
  • arganový,
  • kokosový,
  • mandlový,
  • olivový,
  • z pšeničných klíčků apod.
Poznámka: Oleje nanášejte vždy na vlhkou pokožku! Vážou totiž vodu a lépe se do pokožky vstřebávají. Ideální je tedy olej nanášet po sprše na nedokonale osušenou pokožku. Místo vody můžete použít i květinovou vodu (růžová, levandulová, heřmánková).

Mezi oblíbená másla pro výživu pokožky patří například:

  • bambucké,
  • kakaové apod.

Pokud nefandíte drahým komerčním přípravkům, můžete bez starostí použít i obyčejné vepřové sádlo. Je sice hodně mastné a někomu nemusí vonět, ale jeho účinky jsou srovnatelné. Na tuto osvědčenou věc nedaly dopustit již naše babičky a prababičky. Nejlepší je použít domácí sádlo, a to bez přídavku soli!

Skvělou a dostupnou variantou, kterou mají ženy rády, je klasická modrá Indulona (Original), která je řadu let označována jako „zázračný krém“.

Ať už se rozhodnete mazat pokožku čímkoliv, tak je dobré ji promazávat alespoň 2x denně, a to již od začátku těhotenství. Čím dříve začnete, tím lépe.

Masáž náchylných míst

Masáže mají pro budoucí maminky řadu benefitů. Pokožka se díky masáži prokrví, zahřeje a pokud použijete oleje, tak se do pokožky dostanou rychleji.

Během masáže se navíc krásně uvolníte a zrelaxujete, což si jako budoucí maminka určitě zasloužíte. Při masáži bříška se můžete lépe napojit na miminko a můžete si z toho udělat příjemný rituál. Navíc se můžete soustředit na vlastní tělo a přijmout jeho měnící se podobu během těhotenství.

Žena si problémové partie může masírovat sama nebo může do této činnosti zapojit i svého partnera. Pro vás oba to mohou být příjemně strávené chvíle.

Na masáž je vhodné využívat přírodní oleje, popřípadě do nichž ještě přidat éterické olejíčky, které jejich účinky podpoří. Díky své vůni vás navíc i psychicky naladí a uvolní.

Vhodné jsou například tyto éterické oleje:

  • levandule,
  • neroli,
  • růže,
  • geránium,
  • heřmánek.

Doporučuji si éterické oleje více nastudovat a vyzkoušet. Zvolte si ten, který pro vás bude nejpříjemnější.

Peelingy – zbavte se staré kůže

Zkuste do své rutiny v péči o pokožku zařadit používání peelingů. Tato metoda slouží k odstranění odumřelé části pokožky. Ta má pak prostor do sebe lépe přijmout vyživující krémy, oleje apod. Provádí se zpravidla pomocí různých přípravků, které v sobě mají tekutou složku. Ta má za úkol pokožku hydratovat. Dále obsahuje drobné částice, které třením zaručí odstranění odumřelé pokožky.

Kromě zakoupených peelingových směsí si můžete vyrobit vlastní doma. Ušetříte a navíc máte pod kontrolou jeho složení. Postačí vám k tomu běžné věci, které v domácnosti máte. Smíchejte tekutou složku (například kokosový nebo olivový olej či med) a hrubou složku (cukr, sůl, rozemletá kávová zrna, ovesné vločky).

Peeling aplikujte ve sprše, kdy se pokožka prohřeje a poté jej krouživými pohyby nanášejte na tělo. Během nanášení se pokožka jemně masíruje a zároveň i prokrvuje. Poté peeling jednoduše ve sprše smyjte. Zařaďte jeho používání 1–2 týdně dle citlivosti vaší pokožky.

Kdo se zdravě stravuje a dodržuje pitný režim, má výhodu

Volba vhodných potravin a vyvážený jídelníček patří neodmyslitelně k prevenci vzniku strií. Tím, že do své stravy zařadíte více ovoce, zeleniny, celozrnných potravin, zdravých tuků a bílkovin, můžete jedině své pokožce prospět.

Nezapomínejte ani na pitný režim. Obecně je v těhotenství nutné příjem tekutin zvýšit. Ocení to i vaše pokožka. Hydratace zevnitř je pro stav vaší pokožky klíčová.

Pohyb – kdo se hýbe, má méně tuku a méně se rozpíná

Jestliže máte bezproblémové těhotenství a lékař vám nenařídí klidový režim, tak je velmi důležité do svého života zařadit pravidelný pohyb. Volte spíše mírnější aktivity, jako je například chůze, plavání, jóga či pilates. Díky vhodnému pohybu můžete ovlivnit nadměrné přibírání na váze a tím také předejít vzniku strií.

Já osobně jsem byla před otěhotněním na pohyb zvyklá, takže jsem věděla, že když mi to zdravotní stav dovolí, budu se snažit hýbat i během těhotenství. Momentálně jsem v 5. měsíci těhotenství. V rámci cvičení se snažím zařazovat snadné a bezpečné cviky. Nejvíce je mi ale příjemná chůze, kterou do svého života zařazuji opravdu denně. Snažím se místo tramvaje a auta chodit pěšky. Čerstvý vzduch mi dělá dobře a plním tím i svoji denní pohybovou aktivitu. Průměrně za den nachodím 7–10 km. Je to nejjednodušší a nejlevnější forma pohybu, kterou můžete zvolit a doporučuji ji všem těhulkám!

Co dělat, když se strie i přesto objeví?

I přes vaši veškerou snahu je dost možné, že se vám strie nevyhnou. Sice postupem času vyblednou a stanou se méně nápadnými, ale nemusíte se jich úplně zbavit. Jednou z možností je tento fakt přijmout a naučit se s nimi žít. Přeci jen vaše tělo odnosilo a porodilo miminko. Pokud by měly být strie jedinou daní za tento malý zázrak, tak to stojí za to, nemám pravdu?

Jestliže je pro vás tento problém i přesto „nepřekonatelný“ a máte díky němu negativní vztah k sobě samé a ke svému tělu, můžete podstoupit estetický zákrok. Strie se dají pomocí laseru a dalších metod odstranit. Je zcela na vás, jak se rozhodnete. Hlavní je, abyste byla spokojená. Ať už bez strií nebo s nimi.

Připoj se k více než 16 000+ čtenářkám

Zadej svůj e-mail a buď první, kdo si přečte naše články. Přímo do schránky ti pošleme aktuální článek. Píšeme pouze hodnotný obsah plný rad, tipů, informací nebo příběhů. 👇

❤️ Seznam věcí

Co do porodnice

Kompletní seznam věcí, které si sbalit s sebou do porodnice. Výbava více než 130+ položek a vychytávek, co si zabalit do tašky do porodnice nejen pro miminko.

💡 TIP: Už jste vyzkoušela naši 📆 těhotenskou kalkulačku pro výpočet termínu porodu?

Doporučujeme tyto články:

Nebo si prohlédněte všechny na blogu.